ISO 22000:2015

Η FQA πραγματοποιεί μελέτες  για Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005.

Το ISO 22000:2005 είναι διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων, το οποίο προέρχεται από την εξέλιξη του προτύπου HACCP, με την προσθήκη στοιχείων διαχείρισης ποιότητας, όπως π.χ. σε ένα σύστημα ISO 9001.

Το πρότυπο αυτό απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα δραστηριοτήτων από την παραγωγή ως την μεταποίηση, τη συσκευασία, τη μεταφορά και την πώληση των τροφίμων. Καθορίζει σαφείς παραμέτρους μέσα στις οποίες θα πρέπει να διαχειρίζεται το τρόφιμο, από την φάση της υποδοχής των α’ υλών μέχρι την παραλαβή του τελικού προϊόντος από τον πελάτη.

Όπως ισχύει σε κάθε Πρότυπο ISO, το εφαρμοζόμενο σύστημα είναι ένα σύνολο από καταγεγραμμένες διαδικασίες, έντυπα και οδηγίες εργασίας οι οποίες πλαισιώνουν τις διεργασίες της επιχείρησης. Η εφαρμογή του επιτρέπει στην επιχείρηση να ελέγχει και να επιβεβαιώνει διαρκώς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής κατά την παραγωγή καθώς και την απαιτούμενη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Για να μπορέσει μία επιχείρηση να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO22000:2005, θα πρέπει να εγκαταστήσει και να εφαρμόσει ένα σχετικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας των Τροφίμων (ΣΔΠΤ) και να ελεγχθεί («πιστοποιηθεί») από κάποιον διαπιστευμένο φορέα.

Το πρότυπο απευθύνεται σε όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή:

  • στον πρωτογενή τομέα  (εκτροφή ζώων, παραγωγή φυτικών προϊόντων)
  • στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών)
  • σε οργανισμούς / επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση και
  • σε οργανισμούς/επιχειρήσεις που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (προμηθευτές υλικών συσκευασίας, εξοπλισμού, προϊόντων καθαρισμού, πρόσθετων υλών, απεντομώσεις – μυοκτονίες κλπ)

Τα σημαντικότερα οφέλη για την επιχείρηση από την πιστοποίηση κατά ISO 22000:2005 είναι:

  • η τεκμηρίωση της συμμόρφωσης με την σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία
  • η εναρμόνιση με κοινά αποδεκτές πρακτικές παραγωγής τροφίμων
  • η μείωση των αστοχιών και ο εντοπισμός των εσφαλμένων πρακτικών
  • η ετοιμότητα της επιχείρησης στην αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων
  • το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών για τα προϊόντα της επιχείρησης
  • η συνεχής βελτίωση της επιχείρησης
  • το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά